Vydra: kto je a ako žije

Vydra: kto je a ako žije

OTTER

VEDECKÁ KLASIFIKÁCIA

Kráľovstvo

:

Animalia

Kmeň

:

Chordata

Podkmeň

:

Vertebrata

Trieda

:

Mammalia

objednať

:

Šelma

Podradiť

:

Caniformia

Rodina

:

Mustelidae

Podčeľaď

:

Lutrinae

Milý

:

Lutra

Druhy

:

Lutra lutra

Spoločný názov

: Vydra európska, vydra európska

VŠEOBECNÉ DÁTA

  • Telesná výška: 60 - 80 cm plus 35-55 cm chvost
  • Výška v kohútiku: 30 cm
  • Váha: 6 - 15 kg
  • Obvod pásu: 17 rokov
  • Sexuálna zrelosť: 2-3 roky

HABITAT A ZEMEPISNÁ DISTRIBÚCIA

Druh lutra lutra je to vydra z čeľade Mustelidae, ktorú nájdeme v južnej časti Európy (odtiaľ názov Európska vydra), Ázii a severnej Afrike a chýba takmer na všetkých ostrovoch Stredozemného mora.

Je to mäsožravý cicavec, ktorý sa považuje za polovodného, ​​pretože sa živí vodou, ale hniezdi na zemi. Nájdeme ho vo všetkých sladkovodných útvaroch, či už sú to rieky, jazerá, potoky alebo močiare, vrátane ryžových polí a pobrežných oblastí s brakickými vodami. V Európe sa vyskytuje v brakických vodách od hladiny mora do nadmorskej výšky 1000 m, v Alpách; viac ako 3 500 mv Himalájach; na 4 120 m v Tibete.

FYZICKA CHARAKTERISTIKA

Vydry sa vyznačujú zúženým a štíhlym telom, pokrytým plavou hnedou kožušinou, nepremokavé, hladké a lesklé. Majú dlhý, statný a špicatý chvost.

Majú veľkú a mierne sploštenú hlavu s malými a zaoblenými ušami, malými nozdrami a sú vybavené obzvlášť citlivými fúzmi (vibrissae), pomocou ktorých identifikuje korisť. Počas potápania je možné uzavrieť uši aj nozdry. Sú vybavené silnými zubami.

Nohy sú krátke a chodidlá sú tvorené piatimi prstami, majú pavučinu, sú vhodné na plávanie a majú veľmi silné pazúry.

CHARAKTER, SPRÁVANIE A SOCIÁLNY ŽIVOT

Vydra je samostatným a nočným živočíchom závislým od vody. Osamelý život je v zásade opustený, iba ak sa musí páriť alebo keď musí samica vychovávať svoje mláďatá, toto je najdôležitejší okamih v spoločenskom živote vydry (rodičovské skupiny šiestich jedincov boli pozorované zriedka).

Napriek tomu, že je vydra samotárom, je vydra označovaná za hravého jedinca, ktorý miluje behanie, skákanie, čo bolo pozorované u mladých aj dospelých. Toto správanie sa pravdepodobne používa na výučbu techník lovu mladých ľudí.

Vydra je zviera, ktoré sa pravidelne pohybuje z jednej oblasti do druhej a pravdepodobne sleduje migráciu rýb, ktoré sú hlavným zdrojom ich výživy, ktorú loví vo vode počnúc súmrakom a cez noc. Na súši je to však veľmi pohyblivé a rýchle zviera, ktoré sa počas behu pohybuje vyklenutím tela a občas zastaví, aby skontrolovalo okolie, usadí sa rovno na zadné nohy a opiera sa o chvost.

Každá vydra alebo každá rodinná skupina (domáca oblasť) má svoje vlastné územie s rozlohou približne 2 až 7 km štvorcových, a zatiaľ čo každý samec má svoje vlastné územie, s ktorým môžu byť spoločné aj samce, čiastočne alebo úplne.

KOMUNIKÁCIA A VNÍMANIE

Pozorovalo sa, že vydra vydáva rôzne druhy zvukov (dvanásť hlasových signálov) používaných na signalizáciu rôznych situácií, ako sú nebezpečenstvo, radosť, ochota k páreniu, hnev, ale tiež komunikujú fyzicky značením vegetácie kvapalinou vylučovanou vonnou látkou. žľazy umiestnené na spodnej časti chvosta, ktoré vyžarujú silný zápach a ktoré komunikujú územné hranice, identitu a sexuálny stav.

STRAVOVACIE NÁVYKY

Vydra sa živí hlavne rybami, ale aj kôrovcami a mäkkýšmi, ktoré zachytáva ponorením, ale tiež príležitostne malými cicavcami, obojživelníkmi, vtákmi, vajcami, hmyzom, červami a malým množstvom vegetácie. Môže loviť pod vodou nanajvýš pár minút a zvyčajne loví od súmraku a celú noc pomocou fúzov na lokalizáciu koristi pod vodou (pri zlej viditeľnosti).

Vydra priemerne prijme asi 1 kg potravy denne.

REPRODUKCIA A RAST MALÉHO

Doba párenia (ktorá sa môže uskutočňovať ako vo vode, tak na súši) je prakticky celoročná, pretože ženy majú neustálu inšpiráciu. To neznamená, že samica je neustále plodná. Pozorovalo sa, že obdobia najväčšej plodnosti sú od februára do marca, čo znamená, že šteniatka sa rodia na jar, teda v období bohatom na potravu.

Vydry sa rodia v norách vykopaných na brehoch povodí, z potokov, ktoré rodičia často navštevujú, v oblastiach chránených pred povodňami spôsobenými náhlymi jarnými povodňami. Gravidita trvá priemerne 60-70 dní, na konci ktorej sa narodia 2 - 3 slepé šteniatka s hmotnosťou 100 - 130 gramov a po mesiaci začnú vidieť (otvárať oči). Mláďatá sa rodia v osobitných brlohoch, ktoré neopustia do tretieho mesiaca veku, ktorý sa zhoduje s odstavením. Mláďatá zostávajú so svojimi matkami asi 14 mesiacov a po uplynutí tejto doby sa natrvalo odsťahujú, aby uvoľnili miesto pre ďalší vrh.

Sexuálnu zrelosť dosahujú okolo 2 - 3 rokov.

PREDÁCIA

Existuje len veľmi málo predátorov, ktorí môžu vydre ublížiť (ak vylúčime človeka), ako sú líšky a divoké psy, ktoré môžu útočiť na mladých, chorých jedincov alebo byť chytení príliš ďaleko od vody. Vážnejšie nebezpečenstvo pre vydru predstavujú autá, ktoré do nich narazia, keď musia prechádzať cez cestu, pretože cestný systém prerušil vodný tok.

STAV OBYVATEĽSTVA

Lutra lutra je klasifikovaná na Červenom zozname IUNC (2009.1) medzi zvieratá, ktorým hrozí hrozba vyhynutia V BLÍZKOSTI OHROZENIA (NT). IUNC špecifikuje, že konzervatívne udržuje tento druh klasifikovaný ako NT, pretože ak sa na jednej strane preukáže zotavenie populácií západnej Európy a bývalého Sovietskeho zväzu, na druhej strane v Číne a Indočíne dochádza k masívnemu vykorisťovaniu tohto cicavca. ako veľké ochudobnenie a zničenie jeho prirodzených biotopov, ako aj čoraz naliehavejšie pytliactvo.

V každom prípade je európska vydra chránená podľa medzinárodných právnych predpisov a dohovorov: uvedených v prílohe I k dohovoru CITES (Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi fauny a flóry); v prílohe II Bernského dohovoru (Dohovor o ochrane voľne žijúcich živočíchov a ich biotopov v Európe); v prílohách II a IV k smernici o biotopoch; v prílohe I Bonnského dohovoru (Dohovor o ochrane sťahovavých druhov voľne žijúcich živočíchov - CMS), ktorý odporúča najvyšší stupeň ochrany.

Je tiež uvedený ako ohrozený druh v mnohých ázijských krajinách, ako je India, Pakistan, Bangladéš, Mjanmarsko, Thajsko.

VÝZNAM PRE SOCIÁLNY, EKONOMICKÝ A EKOSYSTÉM

Vydra sa považuje za spoločensky veľmi užitočné zviera, pretože je indexom zdravotného stavu vodných tokov a jazier, v ktorých žije. Jej prípadné zmiznutie naznačuje, že táto oblasť je znečistená alebo že už neexistuje adekvátna populácia rýb. .


Video: Chov skotu