Čo je to rastlina Candelilla - Ako pestovať vosk Euphorbia sukulentný

Čo je to rastlina Candelilla - Ako pestovať vosk Euphorbia sukulentný

Autor: Bonnie L. Grant, certifikovaný mestský poľnohospodár

Sviečky vytvárajú romantickú drámu, ale candelilla dodáva záhrade maličké kúzlo. Čo je to Candelilla? Je to šťavnatá rastlina z čeľade Euphorbia, ktorá je pôvodom z púšte čivavy zo západného Texasu na juh do Mexika. Pre voskovité stonky sa nazýva aj vosk euphorbia šťavnatý. Prečítajte si viac o starostlivosti o rastliny kandelily, aby ste si mohli vychutnať toto rozkošné šťavnaté víno.

Čo je to Candelilla?

Sukulentní milovníci by určite mali mať vo svojej zbierke voskovú euphorbiu. Podľa informácií z voskovky euphorbia nie sú s touto rastlinou spojené žiadne vážne škodce alebo choroby a je nenáročná na starostlivosť, ktorá priťahuje zábudlivých záhradníkov. Skúste pestovať candelilla euphorbia (Euphorbia antisyphilitica) ako izbová rastlina alebo vonku v teplejších oblastiach.

Candelilla znamená v španielčine „malá sviečka“ a odkazuje na štíhle stonky a voskový povlak. Vosk je možné extrahovať varením a používa sa ako sviečky, mydlo, hydroizolačné zmesi alebo dokonca na leštidlo na podlahy. Listy sú veľmi malé a počas skorého vegetačného obdobia rýchlo padajú.

Výnimkou sú tenké, sivozelené stonky ceruzky, ktoré rastú vzpriamene vo výške 1 až 3 stopy (0,30 až 0,91 m). Sukulentné stonky vosku euphorbia sa bezstarostne roztiahnu. Drobné biele kvety s červenými stredmi sa tvoria priamo na stonkách na jar a začiatkom leta.

Ďalšie informácie o vosku Euphorbia

V Texase sa zo stoniek candelilla zberajú vosky. Účelom vosku je spomaliť odparovanie, aby rastliny vydržali drsnú a suchú krajinu. Latexová šťava rastliny je mierne toxická a môže viesť k nepríjemným dermatitídam. Predpokladá sa, že zlúčeniny pochádzajúce z rastliny mohli byť včasnou liečbou syfilisu.

Sukulenty voskovité euphorbia rastú voľne na štrkovitých vápencových kopcoch a po založení sú veľmi odolné voči suchu. Rastliny sú vhodné pre zóny 8 až 11 ministerstva poľnohospodárstva Spojených štátov, ale dobre fungujú ako izbové rastliny v interiéroch. Skalky, piesočnaté pôdy a plytké šťavnaté rastliny sú ideálne na pestovanie kandelly euphorbia.

Starostlivosť o rastliny Candelilla

Vosk euphorbia sukulentný sa dá pestovať na plnom slnku až do polotieňa, aj keď pri slabom osvetlení môže byť tvorba kvetov utratená. Je tolerantný k teplotám do 28 stupňov Fahrenheita (-2 ° C) a za suchých podmienok. V záhrade podporí dodatočné zavlažovanie na jar a v lete rast.

Množenie tejto euphorbie sa uskutočňuje semenami a delením. Rastlinu rozdeľte každé 3 až 5 rokov alebo keď je preplnená vo svojej nádobe. Rastliny v zemi budú potrebovať dobre priepustnú mierne zrnitú pôdu. Vosk euphorbia znesie dokonca aj mierne zásadité pôdy.

Tento roztomilý malý vždyzelený strom je skvelým doplnkom šťavnatej alebo púštnej krajiny s bezproblémovým riadením.

Tento článok bol naposledy aktualizovaný dňa

Prečítajte si viac o Euphorbii


Vosk Candelilla Euphorbia Info: Dozviete sa viac o starostlivosti o rastliny Candelilla - záhrada

Sukulenty sú veľmi užitočné rastliny. Môžu slúžiť mnohým úlohám inak ako krajinotvorným rastlinám. Historicky sa ako zdroj vosku v USA a Mexiku používali dva druhy sukulentov.

Vosky sú typom tuku, ktorý je možné použiť nielen na sviečky, ale aj na mydlá a rôzne výrobky na starostlivosť o pokožku / vlasy. Jeden z nich je známy ako kandelilový vosk. Vosk Candelilla môže pochádzať z dvoch rôznych druhov sukulentov.

V USA bol hlavný zdroj vosku z jedného druhu šťavnatého - kandelily. Historicky sa to extrahovalo z druhu Euphorbia nazývaného Euphorbia antisyphilitica alebo Euphorbia cerifera. Táto rastlina je typom kríkov, pochádza z juhozápadu a Mexika. Tento vosk má mnoho komerčných a priemyselných použití.

Glenn Springs, Texas bol kedysi hlavným zdrojom tohto vosku. Mesto duchov, ktoré sa dnes nachádza v západnej časti štátu pozdĺž Veľkej zákruty. Stonky podobné špargli sú potiahnuté vrstvou vosku, ktorá chráni rastlinu pred vysušením. Na extrakciu vosku je potrebné stonky povariť vo vode. Do vody sa pridala kyselina sírová. Vosk potom mohol byť odstredený z vrchnej časti kvapaliny a pripravený na predaj. V USA a Mexiku bol pripravený pripravený trh pre vosk. V Mexiku mala kedysi vláda monopol na zber, spracovanie a predaj produktu. Tento vosk sa tiež komerčne vyrábal aspoň na istý čas v Arizone počas približne 50. rokov.

Vosk z tejto euphorbie sa používal na leštidlá, kožené vosky a leštidlá, laky, pasty a vosky na nábytok a podlahy, krémy, zubné formy, výrobu papiera, hydroizolačné textílie a škatule, žuvačky, gramofónové platne, pečatné vosky, kovové laky, odstraňovače farieb, tlačiarenské farby a izolácia elektrických vodičov. V prípade sviečok sa to obvykle mieša s parafínom.

Vosk Candelilla pochádza tiež z iného druhu, ktorý je dnes známy ako Pedilanthus. Kedysi však bola klasifikovaná ako Euphorbia. Určite to teda súvisí s ostatnými druhmi, ktoré produkujú vosk. Pedilanthus pavonis rastie ako ker a pochádza z Mexika. Počas druhej svetovej vojny slúžil pedilanthus aj ako zdroj gumy, keď už nebol k dispozícii obvyklý zdroj gumy spojencov z iných častí sveta. Vosk Pedilanthus sa historicky používal na laky, vosky, sviečky, leštiace pasty a fonografické záznamy a na všetky rovnaké komerčné / priemyselné účely ako karnubský vosk.

Autorské práva na obsah © 2021 Connie Krochmal. Všetky práva vyhradené.
Tento obsah napísala Connie Krochmal. Ak chcete tento obsah akýmkoľvek spôsobom používať, potrebujete písomné povolenie. Podrobnosti získate od správy BellaOnline.


Candelilla Wax

Tento vosk je odvodený z listov malého kríčka Candelilla, ktorý sa vyskytuje hlavne v Mexiku a Texase, a pochádza z čeľade Euphorbiaceae. Na ochranu pred stratou vody uvoľňujú tieto rastliny voskový povlak. Vosk sa získava varením listov a stoniek rastliny. Produkciu vosku kandelily reguluje mexická vláda, pretože rastlina kandelly Euphorbia Antisiphilitica sa nachádza na zozname chránených druhov.
Vosk Candelilla, ktorý sa nachádza v kozmetických výrobkoch, má a príjemný pocit na pokožke a je nelepivý, ako aj dobre sa viažu s inými olejmi. Nachádza sa hlavne v ochranné emulzie, kondicionéry a tiež rúže. Vlasy sú opatrené väčšou jasnosťou, držaním a ovládateľnosťou.

pozri Heike Käser 2010, „Naturkosmetische Rohstoffe“, Linz, Verlag Freya, 3. vydanie 2012

Posledné články:

Preskúmajte Ecco Verde:

Čo je nové:

Doručenie v Rakúsku zdarma
od 29,90 €

zadarmo
vracia

Minimálne 1 vzorka zdarma
na objednávku

Dodávame po celom svete do
viac ako 90 krajín

Snažíme sa dosiahnuť nulové emisie uhlíka

Emisie CO2 sú, pokiaľ je to možné, vynechané. Zvyšná stopa je kompenzovaná prostredníctvom ekologicko-sociálnych projektov.

Potrebujete pomoc s objednávkou? Radi vám pomôžeme s akýmikoľvek otázkami.

  • Doručenie v Rakúsku zdarma
    od 29,90 €
  • zadarmo
    vracia
  • Minimálne 1 vzorka zdarma
    na objednávku
  • Dodávame po celom svete do
    viac ako 90 krajín

  • Platba na dobierku
  • Hotovosť vopred


Vosk Euphorbia Cerifera (Candelilla)

Včelí vosk je vosk vylučovaný včelami. Z rastliny sa získava vosk Euphorbia Cerifera (Candelilla), ktorý sa tiež nazýva vosk Candelilla Euphorbia cerifera, čo je rastlina, ktorá rastie v severnom strednom Mexiku a v oblasti Texas Big Bend.

Vosk Copernicia Cerifera (Carnauba), tiež nazývaný karnaubský vosk, sa získava z listov brazílskej tropickej palmy, Copernicia ceriferaa ovocný vosk Rhus Succedanea, ktorý sa tiež nazýva japonský vosk, sa získava z bobúľ Sumaku. Rhus succedanea, ktorá rastie v Japonsku a Číne.

V kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti sa včelí vosk a rastlinné vosky používajú vo formulácii širokej škály výrobkov vrátane detských výrobkov, výrobkov do kúpeľa, rúžov, make-upov, vôní, farbiacich a nefarbiacich vlasových výrobkov, výrobkov na starostlivosť o nechty a pokožku, výrobkov osobnej čistoty. , výrobky na holenie, ako aj výrobky na opaľovanie a opaľovanie.

Včelí vosk a rastlinné vosky pomáhajú zabrániť separácii emulzie na olejové a tekuté zložky, najmä v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti vyžadujúcich krémovú konzistenciu. Tieto vosky tiež zvyšujú hrúbku lipidovej (olejovej) časti pevných a lepkavých produktov, ako je rúž, dodávajú im štruktúru, umožňujú hladkú aplikáciu a udržujú ich pevnú formu. Ak sa vosky použijú v líčení očí, tuhnú, ale produkt sa nestvrdnú a pružnosť a plastickosť voskov uľahčujú aplikáciu. Tieto vosky môžu tiež pôsobiť v depilačných produktoch na mechanické odstránenie nežiaduceho ochlpenia.

Včely rodu Apis vyrábajú najväčšie množstvo komerčného včelieho vosku, v Európe označovaného ako Cera Alba. Čerstvý včelí vosk je biely, ale peľ, živice a iné prírodné nečistoty mu môžu dať svetlo žltú až tmavohnedú farbu.

Candelilla Wax je žltohnedá tvrdá krehká lesklá pevná látka extrahovaná z povrchu rastliny Euphorbia cerifera. V Európe je tento vosk známy ako Candelilla Cera.

Carnauba Wax je najtvrdší z komerčných rastlinných voskov. Je to húževnatý, amorfný, lesklý vosk, ktorý má rôznu farbu od špinavo žltej po hnedú, zelenú alebo bielu. Tento vosk sa niekedy nazýva brazílsky vosk.

Japonský vosk, tiež nazývaný Rhus Succedanea Fruit Wax, je tvrdá tvárna, lepkavá látka. Po vyčistení je biela, nepriehľadná a bez lesku.

Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) zahŕňa včelí vosk, vosk Candelilla Wax, karnaubský vosk a japonský vosk a na svojom zozname látok považovaných za látky všeobecne známe ako bezpečné (GRAS) na priame pridávanie do potravín.

Bezpečnosť včelieho vosku a rastlinných voskov hodnotila skupina odborníkov Cosmetic Ingredient Review (CIR). Panel odborníkov CIR vyhodnotil vedecké údaje a dospel k záveru, že včelí vosk, vosk Euphorbia Cerifera (Candelilla), vosk Copernicia Cerifera (Carnauba) a vosk Rhus Succedanea Fruit Wax (japonský vosk) sú bezpečné na použitie v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti.

V roku 2003 skupina odborníkov CIR zvážila dostupné nové údaje o týchto zložkách a potvrdila uvedený záver.

Hodnotenie bezpečnosti CIR: Panel odborníkov CIR preskúmal údaje o bezpečnosti včelieho vosku, voskoviek Candelilla Wax, Carnauba Wax a Japan Wax a poznamenal, že tieto zložky nepriniesli žiadnu toxicitu v akútnych alebo subchronických štúdiách a neboli mutagénne, ak sa testovali s metabolickou aktiváciou mikroorganizmov alebo bez nich.

V testoch podráždenia pokožky tieto zložky vo vysokých koncentráciách viedli k miernemu podráždeniu, zatiaľ čo výrobky obsahujúce tieto zložky nespôsobovali žiadne podráždenie. Pri samostatnom testovaní včelí vosk a rastlinné vosky nedráždili oči. V klinických štúdiách boli produkty obsahujúce včelí vosk alebo rastlinné vosky prakticky nedráždivé pri 21-denných kumulatívnych testoch náplasti a opakovaných testoch náplasti. Nepozorovala sa žiadna fototoxicita produktu obsahujúceho 10% včelieho vosku. Produkt obsahujúci 4% včelieho vosku navyše nebol senzibilizujúci pre pokožku.

FDA: Odkaz na kódex federálnych predpisov pre včelí vosk, kandelilový vosk, karnaubský vosk a japonský vosk.

Včelí vosk, Candelilla Wax, Carnauba Wax a Japan Wax sa môžu používať v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti predávaných v Európe podľa všeobecných ustanovení nariadenia o kozmetických výrobkoch Európskej únie.

Spoločný výbor odborníkov FAO / WHO pre prídavné látky v potravinách neobmedzil denný príjem včelieho vosku alebo vosku Candelilla a na základe dlhej histórie používania a nedostatku toxicity pozorovanej pri hlavných zložkách týchto zložiek dospel k záveru, že neexistujú žiadne obavy týkajúce sa bezpečnosti. predpokladaná expozícia v strave (menej ako 650 mg / osoba / deň).

Spoločný výbor odborníkov FAO / WHO pre prídavné látky v potravinách stanovil pre Carnauba Wax prípustný denný príjem (ADI) na 7 mg / kg telesnej hmotnosti.

Slovo vosk sa pôvodne vzťahovalo na relatívne vysoko topiace sa živočíšne alebo rastlinné lipidy. V modernom použití sa termín vosk používa na širokú škálu chemicky odlišných lipidov. Zahrnuté sú živočíšne vosky, rastlinné vosky, minerálne vosky a ropné vosky.

Živočíšne a rastlinné vosky sú primárne estery vysokomolekulárnych mastných alkoholov s vysokomolekulárnymi mastnými kyselinami. Napríklad sa všeobecne uvádza, že ester triakontanolu s kyselinou hexadekánovou je hlavnou zložkou včelieho vosku. Vosky nachádzajú uplatnenie vo všetkých druhoch kozmetiky na dodanie emulzií a suspenzií vysokej viskozite a na vytvrdenie materiálov na báze lipidov, ako sú rúže a pomády na vlasy.

Všeobecne sú vosky po zahriatí mäkké, poddajné a tekuté, po ochladení tvrdnú. Voskové výrobky ľudia používali už od začiatku zaznamenanej histórie.


Včelí vosk a rastlinné vosky

Včelí vosk je vosk vylučovaný včelami. Z rastliny sa získava vosk Euphorbia Cerifera (Candelilla), ktorý sa tiež nazýva vosk Candelilla Euphorbia cerifera, čo je rastlina, ktorá rastie v severnom strednom Mexiku a v oblasti Texas Big Bend.

Vosk Copernicia Cerifera (Carnauba), tiež nazývaný karnaubský vosk, sa získava z listov brazílskej tropickej palmy, Copernicia ceriferaa ovocný vosk Rhus Succedanea, ktorý sa tiež nazýva japonský vosk, sa získava z bobúľ Sumaku. Rhus succedanea, ktorá rastie v Japonsku a Číne.

V kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti sa včelí vosk a rastlinné vosky používajú vo formulácii širokej škály výrobkov vrátane detských výrobkov, výrobkov do kúpeľa, rúžov, make-upov, vôní, farbiacich a nefarbiacich vlasových výrobkov, výrobkov na starostlivosť o nechty a pokožku, výrobkov osobnej čistoty. , výrobky na holenie, ako aj výrobky na opaľovanie a opaľovanie.

Včelí vosk a rastlinné vosky pomáhajú zabrániť separácii emulzie na olejové a tekuté zložky, najmä v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti vyžadujúcich krémovú konzistenciu. Tieto vosky tiež zvyšujú hrúbku lipidovej (olejovej) časti tuhých a lepkavých produktov, ako je rúž, dodávajú im štruktúru, umožňujú hladkú aplikáciu a udržujú ich pevnú formu. Ak sa vosky použijú v líčení očí, tuhnú, ale produkt sa nestvrdnú a pružnosť a plastickosť voskov uľahčujú aplikáciu. Tieto vosky môžu tiež pôsobiť v depilačných produktoch na mechanické odstránenie nežiaduceho ochlpenia.

Včely rodu Apis vyrábajú najväčšie množstvo komerčného včelieho vosku, v Európe označovaného ako Cera Alba. Čerstvý včelí vosk je biely, ale peľ, živice a iné prírodné nečistoty mu môžu dať svetlo žltú až tmavohnedú farbu.

Candelilla Wax je žltohnedá tvrdá krehká lesklá pevná látka extrahovaná z povrchu rastliny Euphorbia cerifera. V Európe je tento vosk známy ako Candelilla Cera.

Carnauba Wax je najtvrdší z komerčných rastlinných voskov. Je to húževnatý, amorfný, lesklý vosk, ktorý má rôznu farbu od špinavo žltej po hnedú, zelenú alebo bielu. Tento vosk sa niekedy nazýva brazílsky vosk.

Japonský vosk, tiež nazývaný Rhus Succedanea Fruit Wax, je tvrdá tvárna, lepkavá látka. Po vyčistení je biela, nepriehľadná a bez lesku.

Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) zahŕňa včelí vosk, vosk Candelilla Wax, karnaubský vosk a japonský vosk a na svojom zozname látok považovaných za látky všeobecne známe ako bezpečné (GRAS) na priame pridávanie do potravín.

Bezpečnosť včelieho vosku a rastlinných voskov hodnotila skupina odborníkov Cosmetic Ingredient Review (CIR). Panel odborníkov CIR vyhodnotil vedecké údaje a dospel k záveru, že včelí vosk, vosk Euphorbia Cerifera (Candelilla), vosk Copernicia Cerifera (Carnauba) a vosk Rhus Succedanea Fruit Wax (japonský vosk) sú bezpečné na použitie v kozmetike a výrobkoch osobnej starostlivosti.

V roku 2003 skupina odborníkov CIR zvážila dostupné nové údaje o týchto zložkách a potvrdila uvedený záver.

Hodnotenie bezpečnosti CIR: Panel odborníkov CIR preskúmal údaje o bezpečnosti včelieho vosku, voskoviek Candelilla Wax, Carnauba Wax a Japan Wax a poznamenal, že tieto zložky nepriniesli žiadnu toxicitu v akútnych alebo subchronických štúdiách a neboli mutagénne, ak sa testovali s metabolickou aktiváciou mikroorganizmov alebo bez nich.

V testoch podráždenia pokožky tieto zložky vo vysokých koncentráciách viedli k miernemu podráždeniu, zatiaľ čo výrobky obsahujúce tieto zložky nespôsobovali žiadne podráždenie. Pri samostatnom testovaní včelí vosk a rastlinné vosky nedráždili oči. V klinických štúdiách boli produkty obsahujúce včelí vosk alebo rastlinné vosky prakticky nedráždivé pri 21-denných kumulatívnych testoch náplasti a opakovaných testoch náplasti. Nepozorovala sa žiadna fototoxicita produktu obsahujúceho 10% včelieho vosku. Produkt obsahujúci 4% včelieho vosku navyše nebol senzibilizujúci pre pokožku.

FDA: Odkaz na kódex federálnych predpisov pre včelí vosk, kandelilový vosk, karnaubský vosk a japonský vosk.

Včelí vosk, Candelilla Wax, Carnauba Wax a Japan Wax sa môžu používať v kozmetických výrobkoch a výrobkoch osobnej starostlivosti predávaných v Európe podľa všeobecných ustanovení nariadenia o kozmetických výrobkoch Európskej únie.

Spoločný výbor odborníkov FAO / WHO pre prídavné látky v potravinách neobmedzil denný príjem včelieho vosku alebo vosku Candelilla a na základe dlhej histórie používania a nedostatku toxicity pozorovanej pri hlavných zložkách týchto zložiek dospel k záveru, že neexistujú žiadne obavy týkajúce sa bezpečnosti. predpokladaná expozícia v strave (menej ako 650 mg / osoba / deň).

Spoločný výbor odborníkov FAO / WHO pre prídavné látky v potravinách stanovil pre Carnauba Wax prípustný denný príjem (ADI) na 7 mg / kg telesnej hmotnosti.

Slovo vosk sa pôvodne vzťahovalo na relatívne vysoko topiace sa živočíšne alebo rastlinné lipidy. V modernom použití sa termín vosk používa na širokú škálu chemicky odlišných lipidov. Zahrnuté sú živočíšne vosky, rastlinné vosky, minerálne vosky a ropné vosky.

Živočíšne a rastlinné vosky sú primárne estery vysokomolekulárnych mastných alkoholov s vysokomolekulárnymi mastnými kyselinami. Napríklad sa všeobecne uvádza, že ester triakontanolu s kyselinou hexadekánovou je hlavnou zložkou včelieho vosku. Vosky nachádzajú uplatnenie vo všetkých druhoch kozmetiky na dodanie emulzií a suspenzií vysokej viskozite a na vytvrdenie materiálov na báze lipidov, ako sú rúže a pomády na vlasy.

Všeobecne sú vosky po zahriatí mäkké, poddajné a tekuté, po ochladení tvrdnú. Voskové výrobky ľudia používali už od ranej histórie.


Pozri si video: Životný cyklus rastlín